πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Αλεξανδρούπολη: Στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα χρυσού: Διαφώνησαν στο πως θα συμφωνήσουν!

Διχασμός, φωνές και αλληλοκατηγορίες χαρακτήρισαν το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο στην Αλεξανδρούπολη το οποίο επί 1 ολόκληρη ώρα διαφωνούσε για το πως θα συμφωνήσει στο ότι είναι κατά της εξόρυξης στην περιοχή μας.
Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα ημερήσιας διάταξης, εκτάκτως τέθηκε το θέμα του χρυσού. Νωρίτερα η παράταξη Πόλη & Πολίτες του Βαγγέλη Λαμπάκη, κατέθεσε προς το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τον Πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης αίτημα να συμπεριληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ( με επιθυμητή ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 2019 ) το θέμα « ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΚΔΟΘΕΝΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ». Την πρόταση της παράταξης του Βαγγέλη Λαμπάκη, συνυπέγραψαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Παύλος Μιχαηλίδης επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και ο Δημήτρης Λαζόπουλος με τον δεύτερο σύμβουλο της παράταξής του κ. Καΐσα. Συνολικά η πρόταση κατατέθηκε με 21 υπογραφές.

Κατά την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Δημήτρης Κολιός έθεσε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής θέμα επικαιροποίησης των προηγούμενων ψηφισμάτων κατά του χρυσού ενώ παρουσίασε προς ψήφιση ένα νέο κείμενο κατά της επένδυσης χρυσού το οποίο περιελάμβανε και μια σειρά προτάσεων που θα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο πιθανές ενέργειες της εταιρείας χρυσού, όπως κήρυξη του δάσους μαύρης πεύκης ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, εκπόνηση προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και ανάδειξη αρχαιολογικών σημείων της περιοχής.


Το λόγο ζήτησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Βαγγέλης Λαμπάκης επέμεινε στο να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση για επικαιροποίηση των παλαιών ψηφισμάτων ενώ κατηγόρησε το Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη ως υπέρμαχο του χρυσού που θέλει να φέρει την επένδυση μέσω δημοψηφίσματος, κάτι που όπως είπε ζητά και η εταιρεία χρυσού. Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν από δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του Δημάρχου “Δήμος για Όλους Πρώτα Εσύ”. Οι τόνοι ανέβηκαν και αρκετές φορές χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου Δημήτρη Κολιού για να συνεχιστεί η συνεδρίαση. Απαντώντας ο Δήμαρχος κ. Ζαμπούκης έκανε λόγο για συνεχιζόμενη λάσπη στο πρόσωπό του από τον κ. Λαμπάκη ενώ άφησε αιχμές για όσους χρησιμοποιούν τερτίπια για να παραμένουν στην επικαιρότητα. Ανέφερε ακόμη ότι είχε επαφές με την οικολογική εταιρεία και το αποτέλεσμα των επαφών έγιναν προτάσεις.

Ειδική συνεδρίαση ζήτησε και ο Παύλος Μιχαηλίδης της ΑΝΑΣΑ ο οποίος είχε υπογράψει το κείμενο των 21. Τη στιγμή που μιλούσε ο κ. Μιχαηλίδης δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τον σύμβουλο της παράταξης του κ. Καρυπίδη. Ο κ. Καρυπίδης τον κατηγόρησε ότι δεν ενημέρωσε κανέναν δημοτικό σύμβουλο της ΑΝΑΣΑ για το κείμενο των 21 και ότι εν τέλει έγινε “ουρά του κ. Λαμπάκη”.


Από την πλευρά του ο Β. Μυτιληνός ανέφερε ότι ούτε η Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση έλαβε ποτέ ενημέρωση για το κείμενο των 21 ενώ άφησε αιχμές κατά του Βαγγέλη Λαμπάκη ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το θέμα του χρυσού κάνοντας τους άλλους να “γίνονται οι κακοί”.

Ο Σάββας Δευτεραίος ανέφερε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον κ. Λαμπάκη για το κείμενο, και αφού μίλησε με τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης απάντησε θετικά. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η παράταξη του διαφωνεί με την επένδυση όχι μόνο για τον τρόπο εξόρυξης αλλά και γενικότερα.

Να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω για να πέσουν οι τόνοι, ζήτησε ο Δημήτρης Λαζόπουλος.

Η τελική απόφαση ήταν να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη συνεδρίαση αποκλειστικά για το θέμα του χρυσού, όπου οι παρατάξεις θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν αναλυτικά τις θέσεις τους για το θέμα.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();