πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Ν/σ «σκούπα» για τις πορείες: Τέλος το κλείσιμο δρόμων από 50 άτομα

«Η κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές». Αυτό τόνισε με έμφαση σήμερα Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου δίνοντας, ουσιαστικά, στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά στις πορείες και στην «άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τόνισε με έμφαση ότι το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον «Σεβασμό στον Δημόσιο Χώρο» και σημείωσε ότι «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. «Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Mιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενημέρωσε για τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου και ειδικότερα για την ανάγκη να προσφέρουμε στην Ελληνική Κοινωνία, στον πολίτη, εκείνο που δικαιούται και απαιτεί: (α) το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και (β) το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου
Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποφεύγεται η κατάληψη δρόμων και πεζοδρομίων από ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών. Έτσι, θα καθορίζονται συγκεκριμένα ποσοτικά μεγέθη για τους χώρους που θα καταλαμβάνουν οι διαδηλωτές. Για παράδειγμα, μια πορεία μερικών δεκάδων ατόμων θα μπορεί να γίνεται είτε στο πεζοδρόμιο είτε σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, ούτως ώστε να μη διακόπτεται πλήρως η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον οργανωτή κάθε συνάθροισης, δηλαδή σε ένα πρόσωπο που γνωστοποιεί ότι θα είναι ο αρμόδιος για την διεξαγωγή της, αναδέχεται την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται με την αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή της. Καθιερώνεται υποχρέωση έγκυρης γνωστοποίησης της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή από τον οργανωτή της –48 ώρες πριν– και ασκούνται αποτελεσματικότερα από την ελληνική αστυνομία οι κατά το Σύνταγμα και κατά το νόμο αρμοδιότητές της.
  • Ενημερώνονται οι πολίτες σε πραγματικό χρόνο ώστε να αποφεύγουν δρόμους που υπάρχει πρόβλημα.
  • Επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών αν η δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη προκαλεί πρόβλημα στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων.
  • Για την επιβολή περιορισμών υπεύθυνος είναι ο κατά τόπον αρμόδιος ως γενικός αστυνομικός διευθυντής, με απλή γνώμη των οικείων δημάρχων.
ΚΚΕ: Προσχηματικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ταλαιπωρία των πολιτών
Μετά το δικαίωμα στην απεργία η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βάλει στο στόχαστρο και τις διαδηλώσεις, επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό» αναφέρει το ΚΚΕ με αφορμή το σχέδιο νόμου για τις πορείες που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Το δήθεν ενδιαφέρον για την ταλαιπωρία και τη μετακίνηση του λαού δεν είναι παρά το πρόσχημα για να κρύψει την επιβολή διαφόρων αυστηρών περιορισμών, που θα επιτρέπουν ακόμη και την απαγόρευση διαδηλώσεων ή την ενοχοποίησή τους για προβοκατόρικες ενέργειες, που καμία σχέση δεν έχουν με το λαϊκό κίνημα» σημειώνει το ΚΚΕ.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();