πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Οι κατώτατοι μισθοί στον κόσμο - Η κατάταξη της Ελλάδας

Η μελέτη αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού σε σύγκριση με το 2019, κάλυψε 54 χώρες, όπου τον κατώτατο μισθό τον καθορίζουν οι κυβερνήσεις και όπως επισημαίνεται, ελήφθησαν υπόψη τα καθαρά ποσά. Παράλληλα η φορολογική επιβάρυνση ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στις Φιλιππίνες και το Χονγκ Κονγκ, ο ελάχιστος μισθός δεν φορολογείται καθόλου, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Ρουμανία, η διαφορά μεταξύ του ακαθάριστου και του καθαρού ποσού έφτασε ακόμη και 40%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση ανάμεσα στις 54 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα. Μεγαλύτερη αύξηση του ελάχιστου μισθού ετησίως παρατηρείται στη Νιγηρία (64,8%). Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, μετά τη μετατροπή σε ευρώ, το ποσό αυτό εξακολουθεί να είναι από τα χαμηλότερα (66 ευρώ). Σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Νότια Αφρική ή η Λετονία, ο ελάχιστος μισθός δεν έχει αλλάξει.

Σε σύγκριση, ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε κατά 8,7% στο Χονγκ Κονγκ, 4,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 2,5% στη Νότια Κορέα.


Στην ίδια έρευνα καταγράφονται επίσης οι τιμές βασικών ειδών διατροφής: ψωμί, γάλα, αυγά, ρύζι, τυρί, κρέας, φρούτα και λαχανικά προκειμένου να γίνει η σύγκριση των τιμών των ίδιων προϊόντων σε διαφορετικές χώρες του κόσμου ώστε να προκύψει πόσο από το κατώτατο εισόδημα θα ξοδέψει ένας εργαζόμενος για τα βασικά είδης διατροφής.

Σύμφωνα με την έρευνα της picodi.com η συνολική τιμή των βασικών προϊόντων διατροφής ανέρχεται σε 96,26 ευρώ, κατά 0,44% αυξημένη από ό, τι το προηγούμενο έτος ενώ το βασικό καλάθι αγορών αντιστοιχεί στο 17,6% του κατώτατου καθαρού μισθού.

Η κατάταξη της Ελλάδας

Η Ελλάδα κατέλαβε τη 18η θέση σε αυτή τη σύγκριση, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (17,7) και τη Σλοβακία (17,9). Οι κάτοικοι της Αυστραλίας, της Αγγλίας και της Ιρλανδίας ξοδεύουν τα λιγότερα στα βασικά προϊόντα διατροφής, 7% και 7,3% αντίστοιχα του κατώτατου μισθού.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();