πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Αφαιρείται και άλλη αρμοδιότητα από την Αυτοδιοίκηση και με αναδρομική ισχύ

Με τροπολογία που κατέθεσαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών κ. Χατζηδάκης και Θεοδωρικάκος αφαιρείται από τους δήμους η αρμοδιότητα της έγκρισης υψομετρικής μελέτης οδών και η έκδοση σχετικών βεβαιώσεων που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών όταν αυτές αφορούν μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις και μεταφέρονται στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.
Την ίδια μέρα που η ΚΕΔΕ συνάντησε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο για να ξεκινήσει ο διάλογος για την κατανομή των αρμοδιοτήτων που σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει στην κατεύθυνση διεύρυνσης προς την αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, εκείνος υπέγραψε την αφαίρεση αρμοδιότητας εγκρίσεων για διάνοιξη δρόμων.
Το περίεργο είναι ότι βαφτίστηκε μεγάλη εμβληματική επένδυση μια ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή στον Ερημίτης της Κέρκυρας.
Η τοπική κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο αντέδρασαν στην επένδυση και ανέβαλαν την συνεδρίαση. Οι εκτάσεις έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η προτεινόμενη διάταξη έχει ως σκοπό την επίσπευση των διοικητικών διαδικασιών για την αδειοδότηση συνθέτων έργων τα οποία αποτελούν μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις για τη χώρα. Ειδικότερα οι εν λόγω διάταξη καταλαμβάνει σύνθετα έργα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 3986/2011. Στην περίπτωση των εν λόγω έργων για την κατασκευή ή την λειτουργία των οποίων απαιτούνται διανοίξεις η διαμορφώσεις οδών, οι αρμοδιότητες της έγκρισης υψομετρικής μελέτης οδών και της έκδοσης σχετικών βεβαιώσεων που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών προτείνεται να ασκούνται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Η διάταξη καταλαμβάνει και εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες πριν την έναρξη ισχύος της προτεινόμενης διάταξης.
Θυμίζουμε ότι το myota.gr έχει αναφερθεί στο θέμα και κτά την διάρκεια της ψήφισης του νόμου για την διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων των ΑΠΕ όπου και εκεί αρκετές αρμοδιότητες εγκρίσεων αφαιρέθηκαν από την Αυτοδιοίκηση.
Πέραν των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πολλές περιοχές φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μπαράζ αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από την Αυτοδιοίκηση όπου αυτές προσκρούουν στην επιθυμία επενδυτικών σχεδίων.
Τα Λιμενικά Ταμεία είναι μια ακόμη παρόμοια υπόθεση. Το ΤΑΙΠΕΔ μετατρέπεται σιγά – σιγά στον μεγαλύτερο εχθρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();