πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Τράπεζες: «Εθελουσία» υπό την απειλή δυσμενών μεταθέσεων

Με τη «Δαμόκλειο σπάθη» των απολύσεων να κρέμεται πάνω από τον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο, μετά τις πρώτες 24 στην Πειραιώς, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών χρησιμοποιούν ένα νέο ...εργαλείο για περαιτέρω μείωση του προσωπικού: την απειλή δυσμενών μεταθέσεων.

Η πρώτη ..διδάξασα και για τη νέα, αναβαθμισμένη μορφή πίεσης–μία κλίμακα πριν την απόλυση-προς τους εργαζόμενους στον τραπεζικό κλάδο είναι η Πειραιώς.
Παράλληλα, με τις 24 απολύσεις, σε άλλους 150 περίπου του πρώην RBU, που δεν μετακινήθηκαν στην Intrum, έθεσε ευθέως το δίλημμα, με τη συνδρομή και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας: ή πηγαίνετε όπου υπάρχουν κενές θέσεις – στην πλειονότητα μακριά από τον τόπο κατοικίας, κυρίως σε νησιά – ή φεύγετε με πρόγραμμα εθελουσίας.
Επειδή, όπως είναι κατανοητό, η μετακίνηση συνιστά σοβαρότατη αλλαγή στη ζωή του κάθε εργαζομένου, που ειδικά όταν έχει οικογένεια, είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, η πλειονότητα (γύρω στα 100 άτομα) υποχρεώθηκε σε «οικειοθελή» αποχώρηση με κάποια οικονομικά κίνητρα.
Το παράδειγμα της Πειραιώς, ακολούθησαν, δίχως να χάσουν χρόνο και άλλες συστημικές τράπεζες:

Οι 500 της Eurobank στην FPS

Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η μετακίνηση 500 τραπεζοϋπαλλήλων της Eurobank στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων δανείων FPS, που μεταβιβάστηκε στον ιταλικό όμιλο doValue. Πρόκειται για υπαλλήλους που εργάζονταν ήδη στην FPS, αλλά ανήκαν στην τράπεζα. Ως κίνητρο για την αποχωρήσή τους από τη Eurobank λαμβάνουν υπό μορφή αποζημίωσης 10 μικτούς μισθούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένους τραπεζοϋπαλλήλους, που εξέφρασαν αντιρρήσεις, σχετικά με τη μεταφορά τους, έχοντας αμφιβολίες για το εργασιακό τους μέλλον στη νέα εταιρεία, ξεκαθαρίστηκε ότι αν παρέμεναν στην τράπεζα θα έπρεπε να μετακινηθούν σε όποια θέση τους επέβαλλε το ΗR. Έτσι, κάμφθηκαν και οι αντιρρήσεις…

Εθνική: Βαρυμπόμπη ή όπου άλλου

Η διοίκηση της Εθνικής κλιμακώνοντας τις πιέσεις σε …στοχοποιημένους τραπεζοϋπαλλήλους, για να αποχωρήσουν από την τράπεζα εντασσόμενοι στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που έληξε τυπικά στις 10 Φεβρουαρίου, τους διεμήνυσε ότι παραμένοντας θα τους επιβαλλόταν μετακίνηση, είτε στο κτίριο της της Βαρυμπόμπης, όπου έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την προετοιμασία της συμμετοχής στο σχέδιο «Ηρακλής», είτε σε θέσεις δικτύου εκτός τόπου κατοικίας τους.
Μπροστά σε αυτό ενδεχόμενο, αρκετοί τραπεζοϋπάλληλοι και με πολλά χρόνια υπηρεσίας στην Εθνική αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν «οικειοθελώς».  

Σημειώνεται, ότι ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, σε επιστολή του προς τη διοίκηση, ανέφερε ότι «μετά και την τελευταία εθελούσια έξοδο, η τράπεζα δείχνει πλέον σοβαρά σημάδια αποδιοργάνωσης σε όλα τα επίπεδα. Η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό είναι αισθητή. Η πίεση και ο φόρτος εργασίας έχει φέρει το προσωπικό του δικτύου καταστημάτων στα όρια της ψυχικής του εξόντωσης. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός καταστημάτων έχει μείνει χωρίς διευθυντές, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον του δικτύου και την πορεία της τράπεζας».

Θα μείνουν 30.000

Και έπεται συνέχεια μείωσης τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς σύμφωνα με τους στόχους των διοικήσεων των τραπεζών ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας στα τέλη του 2023 πρέπει να είναι γύρω στις 30.000, στο πλαίσιο συνέχισης περικοπής των δαπανών μισθοδοσίας.
Στα τέλη του 2018 οι τραπεζοϋπάλληλοι ήταν 38.500, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ στα τέλη του 2019 υπολογίζονται γύρω στις 36.000. Άρα, μέσα σε μια τετραετία θα χαθούν επιπλέον γύρω στις 6.000 θέσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο και θα υπάρξει νέα μείωση των τραπεζικών καταστημάτων.  

Attica:Τελειώνουν οι «ενοικιαζόμενοι»

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό, ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, η διοίκηση της Attica Bank προτίθεται την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου να καταγγείλει τις συμβάσεις με τους εργολάβους, που «ενοικιάζουν» προσωπικό στην τράπεζα. Στην σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται τα εξής:
«Ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας φώναξε ενοικιαζόμενους/εργολαβικούς τραπεζοϋπαλλήλους – που τυπικά έχουν εργοδότη τον  «εργολάβο» - και τους ενημέρωσε πως την Παρασκευή 28/02/2020 θα καταγγείλει όλες τις συμβάσεις με τους εργολάβους.  Δηλαδή η διοίκηση της τράπεζας, σκοπεύει να στείλει περισσότερους από 100 ανθρώπους στην ανεργία.
Όμως ταυτόχρονα ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως θα γίνουν προσλήψεις στο τακτικό προσωπικό. (Εκεί που πριν μερικούς μήνες έκανε 3 απολύσεις). Σε αυτές τις προσλήψεις υπάρχει το ενδεχόμενο να επαναπροσληφθούν οι ήδη απολυμένοι εφόσον όμως αυτοί οι εργαζόμενοι δηλώσουν οικειοθελώς παραίτηση. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αφορά όλους αλλά μόνο όσους έχουν πτυχίο ανώτατης σχολής».
Δημήτρης Κυριακόπουλος
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();