πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Αυτοί είναι οι μισθοί στην ΕΕ – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Μπορεί οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να είδαν πέρυσι αύξηση στον κατώτατο μισθό, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, αλλά η χώρα μας παραμένει στις κατώτερες θέσεις μεταξύ των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τις μισθολογικές αποδοχές. Τα στοιχεία σκιαγραφούν την εικόνα μιας Ευρώπης τριών ταχυτήτων. Τι ρόλο παίζουν οι διαφορές στις τιμές, το κόστος ζωής και η αγοραστική δύναμη;
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat για τον Ιανουάριο του 2020, η Ελλάδα ανήκει στις κατώτατες βαθμίδες της μεσαίας κατηγορίας χωρών – μελών με κατώτατο μισθό μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ το μήνα. Στη χώρα μας, ο μικτός κατώτατος μισθός, προσαρμοσμένος σε δωδεκάμηνη βάση ανέρχεται στα 758 ευρώ το μήνα και είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με την Πορτογαλία (741 ευρώ), αλλά μικρότερος έναντι της Μάλτας (777 ευρώ), της Σλοβενίας (941 ευρώ) ή της Ισπανίας (1.050).

Μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Βουλγαρία είχε τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό, με μόλις 312 ευρώ, και το Λουξεμβούργο τον υψηλότερο, στα 2.142 ευρώ.

Τα στοιχεία σκιαγραφούν την εικόνα μιας Ευρώπης τριών ταχυτήτων, με τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, τις χώρες του Νότου στη μεσαία κατηγορία με αποδοχές έως 1.000 ευρώ και την κατηγορία των χωρών του Βορρά, με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.500 ευρώ.

Μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ο μικτός κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 400 και 600 ευρώ το μήνα. Μετά τη Βουλγαρία, δεύτερη από το τέλος έρχεται η Λετονία (430 ευρώ), Ρουμανία (466 ευρώ), Ουγγαρία (487 ευρώ), Κροατία (546 ευρώ), Δημοκρατία της Τσεχίας (575 ευρώ), Σλοβακία (580 ευρώ), Εσθονία (584 ευρώ), Λιθουανία(607 ευρώ) και Πολωνία (611 ευρώ).

Στην υψηλότερη κατηγορία ανήκουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, με κατώτατο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα. Όπως αναφέρθηκε, στην κορυφή βρίσκεται το Λουξεμβούργο, με 2.142 ευρώ το μήνα, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό της Ελλάδας και επτά φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό στη Βουλγαρία. Ακολουθούν οι Ιρλανδία (1.656 ευρώ), Ολλανδία (1.636 ευρώ), Βέλγιο (1.594 ευρώ), Γερμανία (1.584 ευρώ) και Γαλλία (1.539 ευρώ).


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών – μελών 21 χώρες έχουν θεσπίσει εθνικό κατώτατο μισθό. Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία δεν υπάρχει κατώτατος μισθός.

Στη Βρετανία, που από τις 31 Ιανουαρίου δεν ανήκει στην «οικογένεια» της ΕΕ, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 1.598 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η Eurostat σημειώνει ότι οι διαφορές μεταξύ των κατώτατων μισθών ανά την ΕΕ είναι σημαντικά μικρότερες εάν ληφθούν υπόψη και οι διαφορές στις τιμές, κόστος ζωής και αγοραστική δύναμη. Ακόμη και όταν συνυπολογισθούν οι συγκεκριμένες παράμετροι, ο κατώτατος μισθός στο Λουξεμβούργο είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία.

Στις ΗΠΑ, ο ομοσπονδιακός κατώτατος μισθός καθοριζόταν τον Ιανουάριο του 2020 στα 1.119 ευρώ το μήνα.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();