πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Nωρίτερα και με ευνοϊκότερους όρους στη σύνταξη άνδρες Δημόσιοι Υπάλληλοι

 https://www.epoli.gr/

Νέα απόφαση εξέδωσε πρόσφατα το δεύτερο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη και με ευνοϊκότερους όρους άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθ. 1568/2020 απόφαση του Ελ. Συνεδρίου δικαιώνονται οι τρίτεκνοι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους αναγνωρίζεται δικαίωμα στη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης έως το 2010, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, όπως προβλέπεται για τις γυναίκες συναδέλφους τους με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.

«Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η συνταξιοδοτική διάταξη, με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των τρίτεκνων γυναικών εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να τη δικαιολογούν, είναι ανίσχυρη δε ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου». Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ η δυσμενής αυτή διάκριση σε βάρος των ανδρών, και ειδικά για εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31 Δεκεμβρίου 2010, το δικαίωμα της συνταξιοδότησης με 20 έτη ασφάλισης θα πρέπει να επεκταθεί και στους τρίτεκνους άνδρες υπαλλήλους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στις 4 Μαρτίου 2020 είχε δημοσιευθεί η απόφαση 317/2020 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκε ότι τα ηλικιακά όρια των γυναικών με ανήλικο τέκνο ισχύουν για λόγους ισότητας και για τους άντρες με ανήλικο, οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εφόσον έχουν συμπληρώσει 25 έτη συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι 31.12.2010. Το Ελεγκτικό Συνέδριο κινούμενο με το ίδιο σκεπτικό περί αντίθεσης στην αρχή της ισότητας και δυσμενούς διάκρισης σε βάρος των ανδρών, άνοιξε και με τις δύο αποφάσεις το δρόμο για ίση μεταχείριση ανδρών-γυναικών στον συνταξιοδοτικό τομέα.

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα με την 317/2020 απόφαση, ενώ έχουν περάσει οχτώ μήνες από τη δημοσίευσή της. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι προκύπτει επιτακτική η υποχρέωση της πολιτείας να ρυθμίσει αυτά τα φλέγοντα ζητήματα με νομοθετική πρόβλεψη, συμμορφούμενη με το πνεύμα των αποφάσεων.

Δικηγορικό Γραφείο «ΝΤΟΥΜΑΤΣΑΣ | ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ & Συνεργάτες», Πανεπιστημίου 42, Τ.Κ. 106 79 Αθήνα, Τηλ. 210 3631640, 210 3641468, email: contact@nglawservices.gr, website: www.nglawservices.gr

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();