πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 – «Παράθυρο» να μην την πληρώσουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι

Ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, με σειρά παρεμβάσεων που θα έχουν ως άξονα τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, σχεδιάζει η κυβέρνηση και αυτές θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2002 – 2025. Το σχέδιο είναι στην διαδικασία της συγγραφής του και θα σταλεί στον Κομισιόν στο τέλος του μήνα. Και φαίνεται ότι περιλαμβάνει και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Μία πρόγευση αυτών που θα περιλαμβάνονται έδωσε χθες (07.04.2021) ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας».

Από το υπουργείο Οικονομικών, δεν θέλησαν να κάνουν κανένα απολύτως σχόλιο και αρκέστηκαν να σημειώσουν ότι αποτελεί πάγια θέση του κόμματος η μείωση των φόρων και των εισφορών, διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει επενδυτική ώθηση, που θα ωφελήσει πολλαπλά την οικονομία. Ωστόσο αυτό θα συμβεί όταν οι συνθήκες στην οικονομία το επιτρέψουν.

Οι μειώσεις που έρχονται

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη μείωση του ανώτατου πλαφόν, η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση του εταιρικού φόρου και των συντελεστών του ΦΠΑ.

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θεωρητικά τουλάχιστον, ισχύει μόνο για εφέτος και μόνο για τον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται ότι μπορεί από του χρόνου να ισχύσει και για τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του μέτρου.

Για το 2021, οι ωφελημένοι ανέρχονται σε περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Με την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένες αποδοχές, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους ενώ οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν του χρόνου θα έχουν επίσης μειωμένες επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους και μερίσματα.

Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το όφελος για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ανέρχεται σε 426 ευρώ, ένας μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ κερδίζει 676 ευρώ ενώ για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ το ετήσιο όφελος για τον φορολογούμενο φθάνει τα 1.326 ευρώ.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();