Με βάση πληροφορίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή μετά το Πάσχα, προωθούνται ανατροπές στο ήδη γκρίζο εργασιακό σκηνικό, με μοχλό την ευελιξία στην εργασία. Έτσι, για παράδειγμα, με το νομοθέτημα εργαζόμενοι θα δουλεύουν έως και 10 ώρες την ημέρα για ορισμένο διάστημα και σε αντιστάθμισμα θα εργάζονται λιγότερες ώρες άλλη περίοδο ή θα τους χορηγείται ημερήσια ανάπαυση. Και αυτό θα ισχύει με ατομικές συμβάσεις.
Εργατολόγοι και συνδικαλιστές εκτιμούν ότι με την συγκεκριμένη διάταξη επιβάλλεται το ξήλωμα του 8ωρου, τονίζοντας ότι αφενός δεν θα υπάρχει υπερωριακή αμοιβή πάνω από τις 8 ώρες εργασίας και αφετέρου πως με την ασφυκτική πίεση στην αγορά εργασίας το πιθανότερο είναι οι εργαζόμενοι να καταλήγουν να δουλεύουν περισσότερο.
Επίσης, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα καθιερώνεται η δυνατότητα απασχόλησης τα Σαββατοκύριακα σε ορισμένους κλάδους και η ψηφιακή κάρτα για τηλεργασία.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πλήθος αλλαγών που αφορούν και στη συνδικαλιστική δράση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα «προβλέπεται η κατάρτιση και επικαιροποίηση μητρώων εργαζομένων από τα συνδικάτα, με προφανή σκοπό να προωθηθούν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις συνδικαλιστικές ενώσεις για μείζονα και ελάσσονα θέματα από την κήρυξη απεργιών μέχρι την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και εκλογή διοικητικών συμβουλίων στις ενώσεις εργαζομένων».
Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αποτελεί την πλέον «εκρηκτική», μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, ήδη από την εποχή του Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και το νομοσχέδιο είναι έτοιμο ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο και έχει παρουσιασθεί στο υπουργικό συμβούλιο, μέχρι σήμερα η διαδικασία κατάθεσής του στη Βουλή παραμένει «παγωμένη», παρότι είχαν αναληφθεί και σχετικές δεσμεύσεις στους Θεσμούς. Όπως φαίνεται τη «δύσκολη δουλειά» ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος διακρίνεται για τις νεοφιλελεύθερες θέσεις του.
Νομοσχέδιο έκτρωμα
Δίνοντας το κλίμα που επικρατεί στα συνδικάτα ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς έγραψε στο facebook: «Κε Χατζηδάκη μην καταδικάσετε άλλο τους εργαζόμενους. Μην προχωρήσετε στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, υιοθετώντας τις ατομικές συμβάσεις, πράγμα που δεν τόλμησαν ούτε τα μνημόνια. Μην καταργείτε το 8ωρο, που είναι θεσμοθετημένο 100 χρόνια. Μην στέλνετε άλλους εργαζόμενους στο εξωτερικό. Μην φέρετε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, επειδή σας το επιβάλλει ο ΣΕΒ. Μην καταργείτε τις εργατικές διαφορές στο ΣΕΠΕ, τελευταίο καταφύγιο των εργαζομένων».
Από την πλευρά της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής ότι: «Η ΝΔ έχει εντάξει στο "Σχέδιο Ανάκαμψης όλο το αντεργατικό πλαίσιο που εφαρμόζει και σκοπεύει να επεκτείνει με κατάργηση του 8ώρου και απλήρωτες υπερωρίες».
Κανόνας οι απλήρωτες υπερωρίες
«Το 40% των εργαζομένων που εργάζεται υπερωριακά δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του, ενώ σχεδόν καθολική με 73% είναι η απαίτηση των εργαζομένων να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό».
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, που δίνονται στη δημοσιότητα από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας. Η εν λόγω έρευνα απευθύνεται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για την καταγραφή-μέτρηση και τη συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, το χρόνο εργασίας και την πληρωμή της υπερεργασίας.
Τα βασικά ευρήματα, της έρευνας είναι τα εξής:
- Το 52% των εργαζομένων αναφέρει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του σε εβδομαδιαία βάση.
- Το 40% των εργαζομένων που εργάζεται υπερωριακά δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του. Από αυτούς, το 52% των εργαζομένων που απασχολείται με πλήρη απασχόληση δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του και αντίστοιχα το 24% των εργαζομένων που απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
- Σχεδόν καθολική με 73% είναι η απαίτηση των εργαζομένων να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό.
- Το 60% των εργαζομένων μερικής απασχόλησης δηλώνει ότι με βάση τη σύμβασής τους εργάζονται πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα. Από αυτούς, το 36% δηλώνει ότι εργάζεται από 21-30 ώρες.
- Το 24% δηλώνει ότι εργάζεται από 31-35 ώρες.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «σε συνέχεια ανάλογης έρευνας του Ιανουαρίου του 2021, καταγράφονται οι αρνητικές εργασιακές επιπτώσεις στην εντατικοποίηση, το χρόνο εργασίας, καθώς και τις απλήρωτες υπερωρίες στους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα. Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες - ελαφρώς βελτιωμένες - απόψεις με αυτήν του Ιανουαρίου του 2021».
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ «η έρευνα αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση της παραβατικότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας σε σχέση με την εντατικοποίηση της εργασίας, την έκταση της υπερεργασίας, καθώς και την έκταση των απλήρωτων υπερωριών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη γι' αυτούς περίοδο σχετικά με την υγεία και την ασφάλειά τους, τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους και τη γενικότερη ανασφάλειά τους, χρειάζονται την ενίσχυση της προστασίας τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας».