πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Εντός του 2022 η συζήτηση για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών αποτελεί άλλο ένα γενναίο και ουσιαστικό βήμα για να θέσουμε σε νέες βάσεις την τόσο κρίσιμη σχέση του Κράτους με τους πολίτες», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», του Υπουργείου Εσωτερικών.
Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ βάζει τέλος στην ακυβερνησία που προκάλεσε ο νόμος Σκουρλέτη στην αυτοδιοίκηση, οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας, που δεν τους επέτρεπε να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, για το οποίο τους εμπιστεύθηκαν οι πολίτες.

«Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση, που δεν θα είναι ο «φτωχός συγγενής» του κράτους, ή ένα απλό «παρακολούθημα» της κεντρικής διοίκησης, αλλά θα διαθέτει το κύρος, τους αναγκαίους πόρους και την απαιτούμενη ευελιξία, έτσι ώστε να γίνει η ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη, σε όποια γωνιά της Πατρίδας μας ζουν», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι αυτόν ακριβώς τον σκοπό υπηρετεί το σχέδιο νόμου, το οποίο αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Πέτσας ανέπτυξε διεξοδικά τις δώδεκα βασικές αλλαγές που επιφέρει ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, αλλά και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν νωρίτερα. «Όραμά μας είναι μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί ως ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Μια Αυτοδιοίκηση που, μέσα από τη σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την κεντρική κυβέρνηση, θα προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη μνεία τόσο στα χρηματοδοτικά εργαλεία –συνολικού ύψους 5,5 δις ευρώ– που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, όσο και στη συζήτηση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που επανεκκινεί εντός του Ιουνίου. Μία συζήτηση, που όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, θα βάλει τέλος στο στρεβλό καθεστώς της επικάλυψης αρμοδιοτήτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα και τους απαραίτητους πόρους στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

«Όσα δεν κάνατε εσείς σε τεσσεράμισι χρόνια, εμείς θα τα κάνουμε σε λίγους μήνες», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, τέλος, στη μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους. Πρόκειται, όπως επανέλαβε, για μία συζήτηση που θα ξεκινήσει με την ΚΕΔΕ, εντός του 2022, ταυτόχρονα με τη συζήτηση για την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, των χρημάτων δηλαδή που έχει η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, προκειμένου να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό της.

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και οι Έλληνες πολίτες αυτή τη διαδρομή τη βλέπουν ως άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();