πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

ΕΛΤΑ: 17 απολύσεις για πλαστά απολυτήρια λυκείου

Του Κώστα Κετσιετζή

Στην απόλυση 17 υπαλλήλων προχώρησαν πρόσφατα τα ΕΛΤΑ, καθώς στο πλαίσιο του ελέγχου γνησιότητας δικαιολογητικών διαπιστώθηκε ότι τα απολυτήρια λυκείου που είχαν προσκομίσει κατά την πρόσληψή τους, ήταν πλαστά.
Στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, που έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια, αναφέρεται ότι οι "καταγγελίες σύμβασης” αναφέρεται ότι κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν δεν επιβεβαιώθηκε από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς (Επαγγελματικά και Γενικά Λύκεια κατά περίπτωση), η γνησιότητα των απολυτηρίων τίτλων που προσκόμισαν οι υπάλληλοι.

Τα απολυτήρια που ήταν απαιτούμενα για την πρόσληψή τους στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, καθώς αποτέλεσαν στοιχείο κατάταξής τους σε σειρά και οι υπάλληλοι κρίθηκαν βάσει αυτού προσληπτέοι.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται βάσει του Ν.4305 του 2014, ο οποίος προβλέπει τον έλεγχο της γνησιότητας των δικαιολογητικών των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέας, τόσο πριν την πρόσληψή τους, όσο και πριν από κάποια υπηρεσιακή αλλαγή. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι συνεχίζονται και δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 44χρονος υπάλληλος των ΕΛΤΑ είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας, γιατί είχε πλαστογραφήσει όλους τους βαθμούς στο απολυτήριο Λυκείου του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως αριστούχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης από το 2014 που εφαρμόστηκε ο νόμος έως το 2018 είχαν εντοπιστεί 1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο.

Οι περισσότεροι πλαστογραφημένοι τίτλοι που εντοπίστηκαν αφορούσαν πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849) και ακολουθούσαν τα πτυχία πανεπιστημίου (461), και τα πτυχία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (158).

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();