Ο AIRETOS.GR σας παρουσιάζει ανάλυση όσων ψηφίζονται:
Άρθρο 1 – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Αφορά τις προσλήψεις από τους Δήμους συμβασιούχων καθαριότητας στις σχολικές μονάδες, στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)
- Τροποποιείται ξανά η παρ.1 του αρ.18 του ν.3870/2010, την οποία η νυν Κυβέρνηση έχει αλλάξει με τους ν.4713/2020 και ν.4722/2020.
- Το πιο σημαντικό είναι η εισαγόμενη ΕΞΑΙΡΕΣΗ από το αρ.6 του “π.δ. Παυλόπουλου”, δηλαδή από το όριο ανώτατης διάρκειας των 24 μηνών.
- Συγκεκριμένα, θα ψηφιστεί ότι «οι ανωτέρω συμβάσεις ΔΕΝ υπόκεινται στους περιορισμούς του άρθρου 6 του π.δ. 164/2004».
Άρθρο 2 – ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Παρατείνεται (έως 10 Σεπτεμβρίου) η ισχύς εγκρίσεων της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, για προσλήψεις σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και σε Νομικά Πρόσωπα αυτών, η ισχύς των οποίων λήγει ή έληξε εντός Ιουλίου.
- Πρόκειται για θετική ρύθμιση για τους ΟΤΑ, καθώς έτσι δεν χάνουν τις αντίστοιχες προσλήψεις
Άρθρο 3 – ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ / ΚΔΑΠ
Το άρθρο αφορά τους συμβασιούχους ΙΔΟΧ για τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής».
- Εισάγεται ρητώς για αυτούς, αναλογική εφαρμογή της εξαίρεσης της παρ.2 του αρ.38 του ν.4765/2021.
- Δηλαδή, θα επιτρέπεται η διάρκεια των συμβάσεων να είναι μέχρι 12 μήνες και να ανανεώνεται ή να παρατείνεται έως το τέλος του προγράμματος.
Άρθρο 4 – ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Το κατά παρέκκλιση νομικό πλαίσιο για τις συμβάσεις μεταφοράς μαθητών από τις Περιφέρειες ξαναψηφίζεται για να ισχύσει και αυτή τη χρονιά, έως τέλη Ιουνίου 2022.
- Πρόκειται, ως γνωστόν, για κατάσταση, που “σέρνεται” από χρόνο σε χρόνο, ξεκινώντας πρακτικά από όταν οι Περιφέρειες ανέλαβαν την αρμοδιότητα. Κάθε καλοκαίρι ψηφίζονται τα ίδια, κατ’ εξαίρεση και ξανά και πάλι κατά παρέκκλιση.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση στην Αιτιολογική Έκθεση φέτος επικαλείται «την υγειονομική κρίση», για ένα ζήτημα που άπαντες γνωρίζουν πως επαναλαμβάνεται χρόνια πριν τον covid-19.
Άρθρο 5 – ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ Α.Ε. ΟΤΑ
Ρύθμιση για τις προσλήψεις των πολυμετοχικών αναπτυξιακών Α.Ε. ΟΤΑ στο μεσοδιάστημα των ν.4674/2020 και 4735/2020.
- Η Κυβέρνηση συνεχίζει να φέρνει κάθε λίγο και λιγάκι διατάξεις για τα αναπτυξιακά Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ, μπας και επιλύσει νομικές παραμέτρους που η ίδια προκάλεσε, στην προσπάθειά της να θεσπίσει τους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
- Η συγκεκριμένη αφορά τους συμβασιούχους που προσλήφθηκαν στις εν λόγω Α.Ε. στο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο Νόμους της Ν.Δ., τον ν.4674/2020 και τον ν.4735/2020.
Άρθρο 6 – ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ COVID
Εισάγεται δυνατότητα να δοθεί ΠΑΡΑΤΑΣΗ έως 30 Σεπτεμβρίου στους συμβασιούχους των ΟΤΑ που έχουν προσληφθεί με την ειδική νομοθεσία λόγω covid.
(Βλ. ειδικότερη σημερινή παρουσίαση του AIRETOS.GR για το θέμα)
Άρθρο 7 – ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΗΜΩΝ
Αναστολή παρακράτησης 5 δόσεων δανείων Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
- Η αναστολή δόσεων δανείων αποτελεί αίτημα των Δήμων, η ικανοποίηση του οποίου καθυστέρησε υπέρμετρα, οι Αιρετοί το συζητούσαν ξανά και ξανά στις συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ εδώ και μήνες.
- Τελικά, εξαιτίας της νομοθετικής οδού της Τροπολογίας, δεν δύναται να ακουστεί στη Βουλή η γνώμη της Αυτοδιοίκησης επί του συγκεκριμένου περιεχομένου που κατατέθηκε. Εάν, δηλαδή, τους ικανοποιεί η αναστολή των συγκεκριμένων δόσεων (Ιουνίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου) ή θα είχαν ανάγκη να ανασταλούν περισσότερες, κλπ.
Άρθρο 8 – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ
Παρατάσεις (έως 31 Δεκεμβρίου) των προθεσμιών σχετικά με τα δικαιολογητικά αδειοδότησης παιδικών σταθμών.
- Πρακτικά το άρθρο είναι copy-paste των παρ.1, 2, 4 του αρ.13 του ν.4623/2019, που είχαν παραταθεί με το αρ.46 του ν.4647/2019 και το αρ.375 του ν.4700/2020.
Άρθρο 9 – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΟΡΩΝΟ-ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ Π/Υ ΔΗΜΩΝ
Παρατείνονται (έως 30 Σεπτεμβρίου) κορωνο-ρυθμίσεις για τους προϋπολογισμούς των Δήμων:
- να χρησιμοποιούν μέρος των επενδυτικών πόρων (της τέως ΣΑΤΑ) για λειτουργικές δαπάνες,
- να χρησιμοποιούν ανταποδοτικά έσοδα για άλλες ανάγκες,
- η Οικονομική Επιτροπή (όχι το Δημοτικό Συμβούλιο) να αποφασίζει μεταφορά ανειδίκευτων πιστώσεων προς τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Όλα κατατίθενται πάλι “στα τυφλά”, με γενικόλογη αιτιολογία περί πανδημίας, χωρίς να αναγράφονται στη συνοδευτική Έκθεση αριθμητικά δεδομένα για την πραγματική κατάσταση (έστω π.χ. τον αριθμό Δήμων που έκαναν ήδη χρήση των παρατεινόμενων διατάξεων).
Η παρατεταμένη αυτή αλλοίωση της φύσης των προϋπολογισμών, ενδεχομένως να οδηγεί σε μακρά “παράλυση” βασικές αρχές της οικονομικής λειτουργίας των Δήμων, και αυτό γεννά προβληματισμό.
Αναλυτικά, η αριθμ. 1028/14/27.7.2021 Τροπολογία.