πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ο κατακερματισμός των συλλόγων και των σωματείων - Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης" (21.09.2021)

 Χαλάνδρι 21.09.2021


Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Η Συντακτική ομάδα της πρΟΤΑσης όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει αρθρογραφήσει για τον λανθασμένο δρόμο στον οποίο πορεύεται το συνδικαλιστικό κίνημα, τόσο στα χρόνια της κρίσης όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αποτέλεσμα αυτής της πορείας αποτελεί η απαξίωση των συνδικαλιστών στα μάτια των εργαζομένων, θεωρώντας τους κομμάτι του φθαρμένου πολιτικού συστήματος. Αλήθεια, ποιος από τους εργαζόμενους του δημοσίου γνωρίζει το όνομα του προέδρου της αδεδυ ή στην τοπική αυτοδιοίκηση, το όνομα του προέδρου της ποε-οτα; Συνέπεια αυτών, ο ένας αντεργατικός νόμος να περνάει μετά τον άλλο και να συρρικνώνονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Φυσικά η κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστα και τα πρωτοβάθμια σωματεία. Ανύπαρκτα τα περισσότερα στους χώρους εργασίας , χωρίς να μπορούν να εκφέρουν θεσμικό λόγο , χωρίς θέσεις και στόχους αδυνατούν να συσπειρώσουν τους εργαζομένους γύρω από ένα όραμα που θα αξίζει να αγωνιστείς για να το αποκτήσεις. Βέβαια, εάν λειτουργούσαν τα πρωτοβάθμια σωματεία αυτό θα είχε αντίκτυπο και στις ανώτερες συνδικαλιστικές βαθμίδες. Συνήθως τα μέλη τους παρουσιάζονται στην αρχή της θητείας και μετά η συμμετοχή τους φθίνει και απαξιώνεται στα μάτια των εργαζομένων.

Το να υπάρχει και να λειτουργεί ένα σωματείο , είναι πολύ σημαντικό και έχει αποτρέψει πολλές φορές τις προσπάθειές των διοικήσεων να καταστρατηγήσουν εργασιακά δικαιώματα. Το σωματείο πρέπει να είναι μακριά από την προώθηση προσωπικών συμφερόντων ή κομματικών πολιτικών και το σημαντικότερο να είναι ενιαίο και όχι κατακερματισμένο και χωρισμένο σύμφωνα με την ειδικότητα ή τον κλάδο του κάθε εργαζομένου. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ενιαία, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας και το μόνο που αλλάζει είναι ο χώρος άσκησης της εργασίας και τίποτα άλλο.

Νέοι άνθρωποι αλλά και παλαιοί εργαζόμενοι, θα πρέπει να βγουν μπροστά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ξαναστήσουν τους συλλόγους . Βασική προϋπόθεση η όρεξη για συμμετοχή με θέσεις και προτάσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους .

Σαν συντακτική ομάδα πιστεύουμε στον ενημερωμένο εργαζόμενο γιατί μόνο με τη γνώση μπορείς να κρίνεις, να συγκρίνεις και να διεκδικείς τα δικαιώματά σου. Πολλά θέματα είναι ανοιχτά και επιζητούν λύση . Ενδεικτικά αναφέρουμε το ζήτημα του μισθολογίου, της στελέχωσης των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, το ζήτημα των κρίσεων προϊσταμένων και της κατάρτισης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, προσοντολόγιο και κλαδολόγιο , ζητήματα υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας, και γενικότερα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπορεί ο εργαζόμενος να ασκήσει, χωρίς πιέσεις τα καθήκοντά του. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι ,

εδώ και μια δεκαετία έχουν ανατραπεί τα πάντα στην ζωή μας . Η κρίση καταρράκωσε την ελληνική κοινωνία και η πανδημία έρχεται να υποβαθμίσει περισσότερο την ποιότητα ζωής μας. Είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός συλλόγου δυνατού και ενιαίου που θα αποτελέσει το ανάχωμα για οποιοδήποτε δεινό θα επακολουθήσει.

πρΟΤΑση
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();