πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Δημόσιο: Κατά 124% αυξήθηκαν οι συμβασιούχοι τα τελευταία επτά χρόνια

Τεράστια αύξηση στον αριθμό των συμβασιούχων καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, την ίδια ώρα ωστόσο που μειώνονται οι μόνιμοι. Τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) δεν χωρούν αμφισβήτηση. Ενώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 υπηρετούσαν στον δημόσιο τομέα 599.207 τακτικοί υπάλληλοι, στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 μειώθηκαν τις 572.327 και στις 31 Δεκεμβρίου 2020 στις 569.009. Από την άλλη όμως εάν δούμε τα στοιχεία με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα διαπιστώσουμε ότι στα τέλη του 2013 καταγράφονταν 56.855 υπάλληλοι, στα τέλη του 2019 έφθασαν τις 100.603 και στα τέλη του 2020 εκτοξεύτηκαν στις 127.176.

«Με άλλα λόγια ο αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αυξήθηκε την τελευταία επταετία κατά 124%, ενώ ο αριθμός των τακτικών υπαλλήλων μειώθηκε κατά 5%» όπως επισημαίνεται και στα σχετικά συμπεράσματα του ΑΣΕΠ που παραδόθηκαν προ ημερών από τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής Αθανάσιο Παπαϊωάννου στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα.

Μάλιστα το ίδιο το ΑΣΕΠ αναφέρει πως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων ορισμένου χρόνου, πρωτίστως σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη για την δημόσια διοίκηση. Και τούτο γιατί ενδεχομένως να οδηγεί μεσοπρόθεσμα στην μονιμοποίησή υπαλλήλων, που στην πραγματικότητα έχουν επιλεγεί με τα κριτήρια που ισχύουν για τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου και όχι με αυτά που ισχύουν για τους τακτικούς.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();