πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Π.Αττικής: Πληρώνει 6 εκατ. σε εργολάβους για δρόμους που… έμειναν κλειστοί στον χιονιά

Έως 6 εκατομμύρια ευρώ για δρόμους που έκλεισαν με την έναρξη της χιονόπτωσης της κακοκαιρίας «Ελπίδας», αποφάσισε να δώσει σε ένα πλήθος εργολάβων η περιφερειακή αρχή Αττικής του Γιώργου Πατούλη, στο πλαίσιο μιας απευθείας ανάθεσης που αποφασίστηκε τελευταία στιγμή και με τον «λογαριασμό» να έρχεται εκ των υστέρων!
Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, εγκρίθηκε με ψήφους αποκλειστικά της παράταξης του περιφερειάρχη, δαπάνη «μέχρι του ενδεικτικού συνολικού ποσού των έξι εκατομμυρίων ευρώ (6.000.000,00€)» για μίσθωση μηχανημάτων και προσωπικού εργολαβικών εταιρειών για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τη χιονόπτωση (π.χ. εργασίες αποχιονισμού).

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ήρθε ουσιαστικά να εγκρίνει δαπάνη απευθείας ανάθεσης που είχε αποφασιστεί από τον περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη, στις 21 Ιανουαρίου, δηλαδή την Παρασκευή πριν από την εμφάνιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μέσω αυτής, αποφασίστηκε με διαδικασίες «διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση» (δηλαδή με απευθείας ανάθεση), η μίσθωση μηχανημάτων από 19 εργοληπτικές εταιρείες.

Ως γνωστόν, η Περιφέρεια Αττικής απέτυχε να κρατήσει ανοιχτούς κεντρικούς άξονες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Οδικές αρτηρίες όπως η Μεσογείων και η Κατεχάκη έκλεισαν από το χιόνι και τώρα έρχεται η λυπητερή στιγμή του λογαριασμού. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, έως 6 εκατομμύρια ευρώ –χρήματα των φορολογούμενων- θα δαπανηθούν για κλειστούς δρόμους. Σύμφωνα με την εισήγηση, που μάλιστα κατατέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, «η ακριβής δαπάνη θα προκύψει απολογιστικά» και θα εγκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Παρότι ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης υπερηφανευόταν και φωτογραφιζόταν μπροστά από τα σύγχρονα μηχανήματα, τελικά οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας, για τους οποίους έχει την αρμοδιότητα η Περιφέρεια Αττικής έμειναν κλειστοί σχεδόν αμέσως μόλις άρχισε η χιονόπτωση την προπερασμένη Δευτέρα. Το αποτέλεσμα ήταν η έντονη και ανοιχτή σύγκρουση του κ. Πατούλη με την κυβέρνηση, η οποία του επέρριψε τις βασικές ευθύνες για το χάος που επικράτησε στην πρωτεύουσα. Ο περιφερειάρχης απάντησε, καταλογίζοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση που δεν έκλεισε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα από το πρωί εκείνης της ημέρας, όπως έκανε ο ίδιος με τα σχολεία.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής όλες οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις κατήγγειλαν τις ενέργειες της περιφερειακής αρχής Πατούλη.

Σε δήλωσή τους τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής (και περιφερειακοί σύμβουλοι με την παράταξη του Γ. Σγουρού) Δημήτρης Κατσικάρης και Νίκος Ανδρουλακάκης ανέφεραν:

«Καταψηφίζουμε αυτό το τεράστιο ποσό των 6 εκατομμυρίων, που έρχεται στην Οικονομική Επιτροπή εκ των υστέρων, χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση, χωρίς ακριβή στοιχεία για κάθε παρέμβαση, την ώρα που οι δρόμοι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής δεν αποχιονίστηκαν εγκαίρως και η διοίκηση της Περιφέρειας απεδείχθη γυμνή και ανίκανη να επιτελέσει το καθήκον της.

Επιπλέον όλοι ξέρουν ότι υπήρξε έγκαιρη πρόγνωση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, άρα έπρεπε να είχε γίνει έκτακτη Οικονομική Επιτροπή για να εγκρίνει την απόφαση του Περιφερειάρχη, που βγήκε άλλωστε, Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζουμε, ότι στις 11 Ιανουαρίου δόθηκαν άλλες 500.000 ευρώ.

Είναι πολλά τα λεφτά με βάση τη δουλειά που ΔΕΝ έγινε, όπως όλοι ξέρουμε πια.

Παρότι τα φαινόμενα έχουν τελειώσει πολλές μέρες, και πάλι δεν μας ενημερωθήκαμε ποιος είναι ο απολογισμός σε χρήμα, βάσει των πραγματικών ημερολογίων για τις παρεμβάσεις που έγιναν -στα λίγα σημεία που έγιναν ανεπιτυχώς.

Φυσικά, δεν υπάρχει ενεργή εργολαβία αποχιονισμού, ούτε ενεργή σύμβαση προμήθειας άλατος, κάτι που αποτελεί κόλαφο για τον κ. Πατούλη που συνεχίζει να κάνει επικοινωνιακές φιέστες με φόντο ακριβοπληρωμένα μηχανήματα που νοικιάστηκαν με απευθείας ανάθεση.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για μια ακόμη φορά απέτυχε παταγωδώς».

Με την εισήγηση που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή έδωσε:

«Την έγκριση της στην υπ’ αριθ. Χ33/21-01-2022 Απόφασης Περιφερειάρχη Αττικής, καθώς και την έγκριση της δαπάνης και τη διάθεση πίστωσης για την ανάθεση στους εργολήπτες:

• ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

• Ι.Δ. ΧΡΥΣΟΣΠΑΘΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

• ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.

• ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΕΥΣΤ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

• LM CONSTRUCTION AKTE

• ΔΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

• GRGENESIS A.E.

• ΣΑΛΙΑΡΗ ΜΑΡΙΑ Ε.

• ΓΕΩΦΩΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε.

• Γ. ΜΟΛΥΜΠΑΚΗΣ &ΣΙΑ Ε.Ε.

• ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

• ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΙΚΕ

• ΠΑΤΕΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

• ΚΑΡΒΕΛΟΥΤΣΟΣ ΕΠΕ

• ΑΦΟΙ ΚΙΚΙΔΑΚΗ ΟΕ

• ΖΑΡΑΒΕΛΑΣ ΑΝΤ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

• ΑΦΟΙ ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΙΚΕ

• REGAIA ΟΡΥΚΤΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

• ΛΑΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

της διάθεσης από τις 21-01-2022 και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί τα αναγκαία μηχανήματα έργου – οχήματα [όπως αποχιονιστικά, αποχιονιστικά τύπου ανέμης-φρέζας, γκρεϊντερ, JCB, φορτωτή Bobcat, τσάπες, αντλίες, λεπίδες, αλατιέρες, 4×4, φορτωτές, φορτηγά, γαιοπροωθητές, γερανούς, εργάτες, καλαθοφόρα, ερπυστριοφόρα για ειδικές αποστολές (πολυμηχανήματα), 4Χ4 με λεπίδες κ.α. μαζί με τα τυχόν απαραίτητα συνοδευτικά τους οχήματα (πλατφόρμες μεταφοράς βαρέων οχημάτων, 4Χ4, κ.λπ.] με το αναγκαίο προσωπικό τους [εντός ή αν απαιτηθεί εκτός των εγγεγραμμένων στο μητρώο εργοληπτών (15-21) σχετικά, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις του και για τις τιμές και τις υποχρεώσεις του] με βάση τα αιτήματα που θα υπάρχουν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας(χιονοπτώσεις, παγετό, πτώσεις κλαδιών- δένδρων και άλλων αντικειμένων σε οδοστρώματα) προς συνδρομή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, άλλων υπηρεσιών της Περιφέρειας και Δήμων της Περιφέρειας Αττικής μέχρι του ενδεικτικού συνολικού ποσού των έξι εκατομμυρίων ευρώ (6.000.000,00€), συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%, ποσό που θα βαρύνει τον ΚΑΕ 5152 του προϋπολογισμού 2022.

Η διάθεση αυτών των μέσων θα γίνει από τους ανωτέρω εγγεγραμμένους εργολήπτες και από τα δηλωθέντα και μη δηλωθέντα στο σχετικό μητρώο μηχανήματα – οχήματα (15-21 σχετικά), έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί σε άμεσο χρόνο η διάθεση των μέσων, πάντοτε όμως με τις προβλέψεις του εν λόγω μητρώου για τις τιμές και τις υποχρεώσεις των εργοληπτών. Για τα οχήματα ή μηχανήματα διαφορετικών τύπων, από τους δηλωθέντες τύπους οχημάτων-μηχανημάτων στο εν λόγω μητρώο, οι τιμές καθορίστηκαν εκάστοτε κατά την διαπραγμάτευση.

Για τα εκτός μητρώου μέσα που ζητήθηκαν συμφωνήθηκαν κατά την διαπραγμάτευση (χωρίς προηγούμενη δημοσίευση) κατά τις προβλέψεις του άρθρου 32, παρ. 2 περ. γ. του Ν. 4412/2016 οι ακόλουθες τιμές:

• Για τα τύπου 4Χ4 οχήματα με λεπίδα και αλατιέρα ορίζεται ως ωριαία δαπάνη απασχόλησης 70€, ωριαία δαπάνη αναμονής οχήματος με χειριστή 34€ και ωριαία δαπάνη αναμονής οχήματος χωρίς χειριστή 18€.

• Για το τύπου bobcat όχημα με πρόσθετη λεπίδα ορίζεται ως ωριαία δαπάνη απασχόλησης 80€, ωριαία δαπάνη αναμονής οχήματος με χειριστή 34€ και ωριαία δαπάνη αναμονής οχήματος χωρίς χειριστή 18€.

• Για το τύπου bobcat όχημα με πρόσθετη λεπίδα και αλατιέρα ορίζεται ως ωριαία δαπάνη απασχόλησης 80€, ωριαία δαπάνη αναμονής οχήματος με χειριστή 34€ και ωριαία δαπάνη αναμονής οχήματος χωρίς χειριστή 18€.

• Για το εκχιονιστικό όχημα τύπου ΜΕΓΑΛΟ JET BRUM ορίζεται ως ωριαία δαπάνη απασχόλησης 400€, ωριαία δαπάνη αναμονής οχήματος με χειριστή 180€ και ωριαία δαπάνη αναμονής οχήματος χωρίς χειριστή 100€.

Τα μηχανήματα έργου-οχήματα για τα οποία υπάρχει σχετικό αίτημα από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών θα συντονίζονται από την εν λόγω Διεύθυνση που έχει την επίβλεψη των εργασιών αποχιονισμού η οποία και θα βεβαιώσει τις ώρες απασχόληση τους.

Τα μηχανήματα – οχήματα θα τοποθετηθούν σε διάφορα κομβικά σημεία στην Αττική, ως μέτρο πρόσθετης ετοιμότητας ενόψει έκτακτων καταστάσεων, όπως αιτούνται οι φορείς διάθεσης και θα ενεργούν αναλόγως, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την άρση των επικινδυνοτήτων (όπως εργασίες αποχιονισμού κλπ) και για όσο διαρκέσουν τα φαινόμενα και για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών τους και την αποτροπή επέκτασης των προβλημάτων καθώς και για όσο διαρκέσουν οι δράσεις βραχείας αποκατάστασης και αρωγής των πληγέντων, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της παρούσης.

Οι φορείς διάθεσης αναλόγως θα εκδώσουν βεβαιώσεις απασχόλησης ωρών των διατεθέντων μέσων, με τις οποίες θα μας γνωστοποιηθούν οι χρόνοι απασχόλησης αυτών.

Η ακριβής δαπάνη θα προκύψει απολογιστικά και η οποία θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();