πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις στον Πειραιά

της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Σε εργολάβους δόθηκαν οι εργασίες της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Πειραιά, όπως κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση ελήφθη με τις ψήφους των συμβούλων της δημοτικής αρχής του Γιάννη Μώραλη και της συνεργαζόμενης δημοτικής παράταξης του Νίκου Βλαχάκου, ενώ την πρόταση καταψήφισαν οι δημοτικές παρατάξεις «Πειραιάς για όλους» και «Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά».
Η απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Ολους», Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος δήλωσε ότι «οι εργολάβοι ιδιωτικών υπηρεσιών έφτασαν στον Δήμο Πειραιά πριν αλέκτορα φωνήσαι» και ανέφερε ότι, χωρίς προηγούμενη συζήτηση για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης -όπως η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου- αλλά αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος Γεωργιάδη (αναπτυξιακός), ο Γιάννης Μώραλης επέλεξε να κάνει το πρώτο βήμα με την υπηρεσία Πρασίνου, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες διαβεβαίωναν το Δημοτικό Συμβούλιο πως ο νέος νόμος θα χρησιμοποιηθεί μόνο για έκτακτες ανάγκες.

Ο Ν. Μπελαβίλας έκανε γνωστό ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου η πλειοψηφία αποφάσισε τη σύναψη τριετούς σύμβασης έναντι 100.000 ευρώ ετησίως με ιδιωτική εταιρεία για τη φροντίδα των 9 πλατειών της πόλης και άλλων σημείων.

«Η πρόταση της πλειοψηφίας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην πόλη μας, απειλώντας ευθέως την εύρυθμη λειτουργία του δήμου», τόνισε και υποστήριξε πως είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αυτού του τύπου ούτε οικονομικότερες είναι ούτε και αποδοτικότερες.

«Το γεγονός ότι αποσιωπήθηκε από τη δημοτική πλειοψηφία το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην υπηρεσία Πρασίνου αποδεικνύει πως είναι η πρώτη δοκιμή για να συνεχίσουν και με άλλες υπηρεσίες», κατέληξε.

Το Σωματείο Οδηγών-Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά από την πλευρά του τονίζει ότι, ακολουθώντας την πεπατημένη, της έλλειψης προσωπικού, η δημοτική αρχή μετά τον ηλεκτροφωτισμό προχωρά σε άλλη μια ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας.

«Ας μην κρυβόμαστε, η μεθοδολογία που οδηγεί στις ιδιωτικοποιήσεις είναι γνωστή σε όλους. Απαξιώνουν πρώτα την υπηρεσία από προσωπικό και τεχνολογικό - μηχανολογικό εξοπλισμό και μετά σαν λύση ανάγκης προσφεύγουν στην ανάθεση των εργασιών της σε εργολάβους. Την ίδια ακριβώς μεθοδολογία άλλωστε χρησιμοποίησε η δημοτική αρχή Πειραιά για την ανάθεση του ηλεκτροφωτισμού σε εργολάβο.

»Δεν έκανε κανένα αίτημα για πρόσληψη μόνιμων ηλεκτρολόγων μέσω της 3Κ/2018, που της έδινε το δικαίωμα ο νόμος, προκειμένου να χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι την έλλειψη προσωπικού και την αδυναμία της υπηρεσίας για να παραχωρήσει τον ηλεκτροφωτισμό του δήμου σε εργολάβο», σχολιάζει και ρωτάει -ρητορικά προφανώς- τι έκανε η δημοτική αρχή τα τελευταία 5,5 χρόνια που έχει την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Πειραιά για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού, πότε και πώς διεκδίκησε προσλήψεις μόνιμου ή ακόμα και έκτακτου προσωπικού».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();