Επιτήδειοι επιχείρησαν και μάλιστα δύο φορές να παραβιάσουν το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα του δήμου Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν.
Νέα κυβερνοεπίθεση εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα ηλεκτρονικά συστήματα του δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Voria.gr, επιτήδειοι επιχείρησαν, και μάλιστα δύο φορές, να παραβιάσουν το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα του δήμου Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν αυτή τη φορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρώτη απόπειρα έγινε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη στις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 του μήνα. Η κυβερνοεπίθεση έγινε αμέσως αντιληπτή και ο δήμος ενημέρωσε τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία έχει επιληφθεί πλέον και αυτής της υπόθεσης.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε δεχθεί επίθεση από χάκερς με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας για πολλές ημέρες το ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ χάθηκαν και πάρα πολλά ηλεκτρονικά αρχεία. Ενδεικτικό της έκτασης της ζημίας που είχε γίνει τότε είναι ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Πολεοδομία, οι οποίες δεν έχουν επανέλθει στην προτέρα κατάσταση.
Εκείνο το πρωτοφανές, για δήμο, συμβάν στάθηκε αφορμή ώστε να δομηθούν αποτελεσματικότερα ηλεκτρονικά συστήματα προστασίας τα οποία, απ' ότι φάνηκε, αυτή τη φορά λειτούργησαν αποτελεσματικά καθώς οι χάκερς δεν κατάφεραν να εισχωρήσουν στα πληροφοριακά συστήματα του δήμου. «Δομήσαμε μια νέα ηλεκτρονική ομπρέλα προστασίας η οποία αποδείχθηκε ανθεκτική και αποτελεσματική» δηλώνει στην Voria.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι «με αφορμή το προηγούμενο συμβάν προχωρήσαμε στην αποσύνδεση όλων των υπολογιστών παλιάς τεχνολογίας οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι σε κακόβουλα λογισμικά».
Η νέα κυβερνοεπίθεση έχει αφήσει ίχνη τα οποία επεξεργάζεται από την Πέμπτη η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Προς το παρόν ουδείς είναι σε θέση να πει εάν η νέα απόπειρα έγινε από τους ίδιους χάκερς οι οποίοι είχαν επιτεθεί στο δήμο και τον περασμένο Ιούλιο ή εάν πρόκειται για άλλους. Όπως, πάντως, διαβεβαιώνει ο κ. Αβαρλής «αυτή τη φορά δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη κυβερνοεπίθεση είχε χακαριστεί το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) μέσω του οποίου διακινούνται έγγραφα σχετικά με τους διαγωνισμούς, τις προκηρύξεις και κάποια εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών, των αντιδημάρχων κ.λπ., καθώς και το χαρτογραφικό portal του δήμου που αφορά τη λειτουργία του τμήματος Γεωχωρικών Πληροφοριών (GIS). Τα αρχεία τα οποία υπήρχαν σε αυτό το portal και αφορούσαν κυρίως πληροφορίες χρήσιμες σε μηχανικούς (π.χ. όροι δόμησης, τιμές ζώνης, πράξεις τακτοποίησης και εφαρμογής κ.λπ.) έχουν κρυπτογραφηθεί με αποτέλεσμα να αχρηστευθούν.
Παράλληλα, είχαν υποκλαπεί και κάποια προσωπικά δεδομένα (π.χ. ένα ληγμένο διαβατήριο του τέως δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη) τα οποία όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν ιδιαίτερη αξία.
Ωστόσο, για αρκετό χρονικό διάστημα, υπηρεσίες κρίσιμες για το κοινό, όπως για παράδειγμα το Ληξιαρχείο ή οικονομικές υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσσονται οι επαγγελματίες, είχαν τεθεί εκτός ηλεκτρονικού συστήματος.