πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Για την "Κινητικότητα" - Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης" (21.12.2020)

Χαλάνδρι 21.12.2020

Αγαπητοί Συνάδελφοι , Αγαπητοί φίλοι 

Ένα σύγχρονο κράτος για να μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά , πολιτικά και κοινωνικά θα πρέπει να έχει οργανώσει με τέτοιο τρόπο τη δημόσια διοίκηση ώστε να υπηρετεί τον θεσμικό της ρόλο, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση του πολίτη. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο - το οποίο δεν θα αλλάζει όποτε αλλάζει ο υπουργός - σύγχρονα οργανογράμματα και το απαραίτητο προσωπικό για να ασκήσει τις αρμοδιότητες του. Συγχρόνως θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες σε κάθε υπηρεσία, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε απρόσκοπτα να μπορεί να παραχθεί έργο. Η πραγματικότητα,  βέβαια,  είναι τελείως διαφορετική. Το δημόσιο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια για συρρίκνωση του κράτους, υπέστη μια χωρίς όριο επίθεση τόσο σε πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Βασικές υπηρεσίες ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση παραμένουν χωρίς προσωπικό και με διαρκώς αυξανόμενες αρμοδιότητες. Το τελικό χτύπημα έρχεται να το δώσει η κινητικότητα, η οποία είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφερθεί προσωπικό από την τοπική αυτοδιοίκηση στο κεντρικό κράτος. Η μη έγκριση θέσεων για μετατάξεις και αποσπάσεις προς τους ΟΤΑ ενισχύουν την άποψή μας. Το πλαίσιο είναι κατά τέτοιο τρόπο ΄΄στημένο΄΄, έτσι ώστε να υποστελεχωθούν περαιτέρω οι Δήμοι προς όφελος της κεντρικής εξουσίας. Συγχρόνως, οι ανύπαρκτες προσλήψεις σε τακτικό προσωπικό, οδηγούν σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το προσωπικό που μένει πίσω να επιβαρύνεται εργασιακά αλλά και ψυχικά, καθώς το έργο που καλείται να επιτελέσει είναι πολύ βαρύ. Τα κενά σε προσωπικό στις διοικητικές, τεχνικές, κοινωνικές, υπηρεσίες καθαριότητας (η πρόσληψη των εργαζομένων της 3κ δεν έδωσε οριστική λύση ) κ.α. είναι πολύ μεγάλα. 

Δυστυχώς, η Αυτοδιοικητική πολιτική ηγεσία με πρωτοστάτη τον πρόεδρο της κ.ε.δ.ε. παραμυθιάζει και τους πολίτες και τους δημοτικούς υπαλλήλους, διατυμπανίζοντας δεξιά και αριστερά ότι - ΔΗΘΕΝ - οι εργαζόμενοι στην Τ.Α. θέλουν να φύγουν με τη διαδικασία της "κινητικότητας" επειδή..."η αυτοδιοίκηση έχει δουλειά"!!! (διαβάστε Ε Δ Ω). Προτείνει, μάλιστα, ο κύριος πρόεδρος, να μην μετακινούνται εκτός δήμων οι εργαζόμενοι σε αυτούς, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου!!!
Η επιχείρηση "ωμής" παρέμβασης στη διαδικασία της "Κινητικότητας" των υπαλλήλων, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα και διαμαρτυρόμενοι ότι "αδειάζουν οι δήμοι"...χωρίς να εξηγούν ΓΙΑΤΙ αδειάζουν, μόνο ως (άλλο ένα) αντιδημοκρατικό, αυθαίρετο και με δόσεις αυταρχισμού ατόπημα μπορεί να εκληφθεί. Για αποκλιμάκωση, αραίωση ή μεταβίβαση αρμοδιοτήτων...κανένας λόγος βεβαίως, βεβαίως...

Οι δήμοι ερημώνουν από προσωπικό. Συμφωνούμε απόλυτα. Τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ λόγους, όμως, τους έχουμε αναλυτικά παρουσιάσει (Ε Δ Ω). Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ειδήσεις για τα ΜΜΕ και προσπάθειες αυτοπροβολής και εξασφάλισης θέσεων, καρεκλών και εδράνων.

Κατά την γνώμη μας, εάν δεν παρθούν συγκεκριμένα και γρήγορα μέτρα, η είσοδος των ιδιωτών στην τοπική αυτοδιοίκηση (με εκχώρηση βασικών υπηρεσιών ) δεν είναι μακριά. Δεν ξεχνάμε μάλιστα και δηλώσεις του τύπου "στο δημόσιο θα πρέπει να μείνει ότι δεν μπορεί να αναλάβει ο ιδιώτης"... 

Επιβάλλεται λοιπόν να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και: 

1. Να μπορούν οι Δήμοι εφόσον έχουν τις οικονομικές και θεσμικές προϋποθέσεις, να προσλαμβάνουν ΑΥΤΟΤΈΛΩΣ τακτικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες τους – με την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Η πραγματικότητα έδειξε ότι οι αργές και γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ με καταγραφή των αναγκών όλου του δημόσιου τομέα και με ποσόστωση στην πρόσληψη, μεγιστοποιούν το πρόβλημα σε στελέχωση υπαλλήλων. Συνεπώς δεν θα πρέπει να κατηγορούμε τους υπαλλήλους που φεύγουν αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε πως θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα μπορεί ο εργαζόμενος ανθρώπινα (και λειτουργικά) να γίνει αποδοτικός, ποιοτικός στην εργασία του και φυσικά ψυχικά υγιής. Χωρίς κατάλληλη στελέχωση πώς μπορούμε να μιλάμε για όλα τα άλλα; 

2. Ο κάθε Δήμος αναλαμβάνει μόνο αρμοδιότητες που μπορεί να υποστηρίξει (με το υπάρχον μόνιμο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποστήριξη).

3. Η συνεχής και αδιάκοπη πρόσληψη συμβασιούχων, θα πρέπει - κάποτε - να σταματήσει. Γιατί, συντηρώντας την αέναη "ομηρεία" των εργαζομένων αλλά και τη ΜΗ λειτουργικότητα της αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι με  συμβάσεις γνωρίζουν ότι θα τους χρησιμοποιήσουν για μερικούς μήνες, θα καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες  των υπηρεσιών  και στη συνέχεια  θα τους πετάξουν στον καιάδα της ανεργίας. Για να έρθει ο επόμενος άνεργος και  μετά από ένα διάστημα ανεργίας, μπορεί να επιστρέψει ως νέος συμβασιούχος.

4. Πριν από τα παραπάνω - και θα επιμείνουμε σε αυτό - να γίνει ΑΜΕΣΗ καταγραφή προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε κάθε Δήμο, σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση. και με βάση τα ακριβή στοιχεία που θα προκύψουν, να προχωρήσει η στελέχωση  - με ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - των υπηρεσιών.

Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα καταλάβει τον κίνδυνο που έρχεται και θα πιέσει ουσιαστικά για την διοικητική στελέχωση, την οικονομική στήριξη και την κατανομή των αναγκαίων αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συγχρόνως οι ευθύνες των Δημάρχων που ανέχονται μια τέτοια κατάσταση είναι μεγάλες. Θα πρέπει ο στόχος όλων μας να είναι η οργάνωση μια τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των δημοτών και όχι μαριονέτα στα χέρια της κεντρικής εξουσίας.

πρΟΤΑση


'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();