πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

"Κύκλος Κινητικότητας": Η επιχείρηση "ελευθερία" των δημοτικών υπαλλήλων.

Χαλάνδρι 08.07.2021
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι 

Ακόμη ένας Κύκλος Κινητικότητας ολοκληρώθηκε και προβλέπεται να οδηγήσει συνειδητά εργαζόμενους εκτός των δήμων (ιδιαίτερα της Αττικής), με προορισμό κάποιο υπουργείο, κάποια γενική γραμματεία, κάποιον οργανισμό και, γενικά, τον αμιγώς δημόσιο τομέα.

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην κατάσταση που επικρατεί στους δήμους.

Με πληθώρα αρμοδιοτήτων που διαρκώς αυξάνονται, με λιγοστό προσωπικό που επωμίζεται πολλαπλά αντικείμενα εργασίας, με υπαλλήλους που βρίσκονται στη δίνη απειλών από ανωτέρους τους (ακόμη και από τους ίδιους τους δημάρχους) - και προπηλακισμών, πολλές φορές, για να τελειώνουν (ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ και όχι ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ)...χθες (πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων αυτά που ο Νόμος ορίζει ακριβώς για το χρονικό όριο ολοκλήρωσης μιας διαδικασίας...). 
Με κάποιους δημάρχους να έχουν δημιουργήσει ένα άτυπο "γραφείο Ε.Δ.Ε.", προκειμένου να φοβίζουν ως "μπαμπούλες" τους εργαζόμενους να υπερβαίνουν εαυτούς και να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ακόμη και αν η ειδικότητά τους δεν δικαιολογεί τις περισσότερες φορές το αντικείμενο (ή ΤΑ αντικείμενα...) εργασίας τους!

Και πώς φτάσαμε εδώ; Μα, φυσικά, με την ανοχή της κεδε και των δημάρχων, που ποτέ, μα ποτέ, δεν ΑΞΙΩΣΑΝ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι ελλείψεις προσωπικού, μάλιστα, επιχειρείται - εδώ και χρόνια - να καλυφθούν μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και με συμβασιούχους 5μηνης, 8μηνης, 12μηνης, αλλά και - ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ - 2μηνης απασχόλησης (!!!). Και έτσι, προσπαθούν να...κάνουν τους καλούς στους δημότες τους, κερδίζοντας το χειροκρότημα και τις επιδοκιμασίες, αγνοώντας, όμως, παντελώς την ανθρώπινη υπόσταση των εργαζομένων και εξασκώντας τους άμεσα ή/και έμμεσα ψυχική και ψυχολογική (συμ)πίεση.

Η προκλητική αυτή ανοχή - με τη σιωπηρή συμπαράσταση των συνδικαλιστών και της κεδε - ρίχνει νερό στον μύλο της εδώ και χρόνια συνεχιζόμενης "εκμετάλλευσης" των δημοτικών υπαλλήλων, με την απαράδεκτη επιφόρτισή τους με αντικείμενα εργασίας που δεν δικαιολογούνται θεσμικά (τουλάχιστον).

Έτσι, η "πολυδιαφημιζόμενη" Πολιτική Προστασία στους δήμους αποτελείται από υπηρεσίες με ελάχιστα άτομα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων (π.χ. καύσωνα, ψύχους κ.λπ.), να "επιστρατεύονται διοικητικοί υπάλληλοι για να κρατήσουν ανοιχτούς χώρους για τις ευπαθείς ομάδες (π.χ. ΚΑΠΗ, κλιματιζόμενους χώρους κ.λπ.)!!!

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, άλλος ένας πόλος προώθησης της "συμπαθούς" εικόνας των δημάρχων, λειτουργούν επίσης με λιγοστό προσωπικό και ελάχιστους νοσηλευτές! Για να λέμε ότι οι δήμοι κάνουν κοινωνική πολιτική και έχουν και δημοτικά ιατρεία! Και σε λίγο, ακούγοντας τις εξαγγελίες και τις "φανφάρες" του υπουργού εσωτερικών, του υπουργού υγείας, του περιφερειάρχη και της κεδε, θα αναλάβουν και τους εμβολιασμούς! Με διοικητικούς υπαλλήλους, άραγε; (!!!).

Ας θυμηθούμε ποια ακριβώς είναι η αποστολή των δήμων. 
Είναι να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και να εξυπηρετούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Να αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση, να μην αναγκάζεται ο δημότης να διαθέτει "ιώβεια υπομονή" για να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του. 
Σωστά; 
Σωστά. 
Όταν, όμως, οι δήμαρχοι, επειδή δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με το κεντρικό κράτος, φορτώνουν (και ξεφορτώνουν...) πολλαπλές αρμοδιότητες και εργασίες στους λιγοστούς υπαλλήλους, πώς ακριβώς θα επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος; Και εκεί επιστρατεύονται τακτικές που προαναφέραμε, που οδηγούν τις σκέψεις όλων σε άλλες εποχές...

Η πολύ πρόσφατη προκήρυξη 664 προσλήψεων (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον ΔΕΔΔΗΕ (http://www.odigostoupoliti.eu/ksekinoun-oi-aitiseis-gia-proslipseis-aoristou-chronou-ston-deddie/), αφήνει έκθετους την κεδε και τους δημάρχους, γιατί απλούστατα, στην πράξη...ΓΙΝΟΝΤΑΙ προσλήψεις μονίμου προσωπικού! Και εκείνοι, απλά, ψάχνουν τρόπους να εμποδίσουν τη φυγή των δημοτικών υπαλλήλων που, μέσω της Κινητικότητας, επιζητούν ένα διαφορετικό επαγγελματικό μέλλον. Και δεν ασχολούνται με το γεγονός αυτό καθεαυτό. ΓΙΑΤΙ, άραγε, γίνεται αυτό; ΓΙΑΤΙ οι δημοτικοί υπάλληλοι ψάχνουν εναγωνίως προκηρύξεις αποσπάσεων για να απεμπλακούν από τους δήμους; ΓΙΑΤΙ σε κάθε Κύκλο Κινητικότητας ο αριθμός των αιτήσεων μετατάξεων δημοτικών υπαλλήλων "χτυπάει κόκκινο"; Και ΓΙΑΤΙ, τέλος, η κεδε και οι δήμαρχοι σιωπούν; Πόσοι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν φύγει τα τελευταία πέντε (5) χρόνια από τους δήμους;

Ο υπουργός εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαντώντας σε παρέμβαση δημάρχων που τον προκάλεσαν να τους απαντήσει για το μείζων πρόβλημα υποστελέχωσης των δήμων, αντιπαράθεσε δική του εμπειρία από το Υπουργείο όπου όταν του ζητήθηκε αύξηση προσωπικού από μία υπηρεσία και εξέτασε την παραγωγικότητά τους και τις ανάγκες τους, αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα δούλευαν 1,5 ώρα την ημέρα!!! Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, δηλαδή! Και οι δήμαρχοι, έκαναν την... "παρέμβασή"τους και...αυτό ήταν, ΔΩΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ...

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Οι δήμοι έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και έχουν παρεκλίνει από τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν. Έχουν γίνει στην πλειοψηφία τους ένα σούπερ μάρκετ ανοργάνωτων και άναρχων υπηρεσιών, με υπαλλήλους που αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν και να ισορροπήσουν στην εργασία και στην προσωπική τους ζωή.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι προσφέρουν έργο ανεκτίμητης αξίας, έχοντας, μάλιστα, καθημερινά να αντιμετωπίσουν τη δυσπιστία των πολιτών, τις ύβρεις, τις απειλές και τις ειρωνίες για την ποιότητα της εργασίας τους. 
Ανυπεράσπιστοι από τους συλλόγους-σωματεία τους που - τα περισσότερα - αποτελούν "μαριονέτες" της ποε-οτα, έχουν καταντήσει σάκοι του μποξ για κάθε δήμαρχο που επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του.

Καλούμε τους συλλόγους εργαζομένων των δήμων να αντισταθούν στα πολλαπλά φαινόμενα "τραμπουκισμών" των εργαζομένων από αιρετούς και να υψώσουν τη φωνή τους απέναντι στις αυθαιρεσίες και στις απάνθρωπες συμπεριφορές.

πρΟΤΑση

Διαβάστε επίσης:

- Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();